DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

březen 2018

19. schůzka - 7. března 2018 - CO JE TO SNÍH?

Ach, to nádherně sněží, uděláme si program o sněhu a sněhových vločkách - řekly jsme si v úterý. Kdepak, pěkně jaro na vás, řekla si paní příroda ve středu. My na to ale šli od lesa, kde ještě nějaký sníh zbyl a tak jsme si vločkový program nakonec s osmi dnešními účastníky užili. Nejprve jsme nalezli a zopakovali si pár zvířecích stop. Některé další stopy byly opravdu podivné laugh, jak se můžete podívat na fotkách. Pak jsme si popovídali o tom, co to vlastně sníh je, jak vypadají a vznikají sněhové vločky a že se dají dokonce vášnivě fotografovat. Děti si pak ve dvou skupinkách vytvořily své mnohonásobně zvětšené vločky z přírodnin, na výtvory se podívejte do (foto) galerieyes. Následovaly: "hra na bunkr", "hra na jídlo" a velmi vydařená bahnitá hra "na slepou bábu", která dětem vydržela ještě i na část cesty domů.

PS: Dnešní kvíz: kolik vody bude z plné sklenice sněhu? A jak čistá bude? Dozvíme se příště...

 

 

20. schůzka - 14. března 2018 - PUPENY

Za chladného větrného odpoledne jsme se s devíti účastníky a psím lovcem hrabošů vydali k fotbalovému hřišti. Překontrolovali jsme výsledky našeho podzimního guerillového zahradničení a s radostí zjistili pár rostlinek již pučících ze zakopaného cibulkového pokladu. Na odpočívadle u hřiště pak proběhla oblíbená "hra na jídlo"smiley a také volná hra kolem. Když se všichni zasytili a trochu vydováděli, dali jsme hlavy dohromady k našemu dnešnímu tématu. A tím byly pupeny stromů a keřů. Na větvičkách několika druhů (ořešák, jabloň, švestka a javor) a s pomocí obrázků jsme si ukázali, jak jsou pupeny u každého druhu jiné. Pověděli jsme si, co je to terminální pupen a demonstrovali si též pěkně viditelná tzv. kolénka, předělující jednotlivé roky v přírůstcích větvičky. Děti pak v remízku za rybníkem hledaly další a ukázali jsme si tak ještě břízu, různé druhy vrb s "kočičkami" a také polonahé pupeny černého bezu. A abychom nezapomněli - naše sklenice s roztátým sněhem nám zjevila výsledek experimentu - vody bylo na objem zhruba o třetinu méně než původního sněhu a taky byla pěkně špinavá. Následná hra v útrobách remízku děti zcela pohltila, skoro jsme přestali sledovat čas.Lesík vydal i některé své poklady - zbytky sršního hnízda a staré polorozpadlé ptačí hnízdo (tipuji to nyní po nahlédnutí do mé ptačí literatury na strnada obecného, ale bez záruky). K čekajícím rodičům jsme tentokrát dorazili s mírným zpožděním, na němž měl v závěru podíl i náš psí hrabáč, který se nemohl odtrhnout od polních hlodavců...

 

21. schůzka - 28. března 2018 - MORANA

Přišlo jaro do vsi,

kde jsi zimo, kde jsi?

Byla zima mezi náma,

ale už je za horama.

Hu, hu, hu! Jaro už je tu!

Svezli jsme se autobusem na Jednoty, Moranu jsme u Jarči na zahradě vyrobili a taky ji pak za zpěvu písně utopili. Nebudete tomu věřit, ale fakt to fungovalao - jen co hupla do řeky, mraky se rozestoupily, vyšlo slunce a přestalo foukat wink. Myslím, že jsme si to moc pěkně užili a na další se mrkněte do fotogalerie.

 

Nový blok - dvojitým kliknutím zde, zahájíte úpravu bloku...