DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

listopad 2018

7. schůzka - 7. LISTOPADU 2018 - HADI A NETOPÝŘI

I průvodce někdy skolí nemoc a tak děkujeme za pomoc Ríšovi R., který asistoval při programu s netopýry a hady. Nebudu se nijak rozepisovat, neb nic nevím, jen vám tady vložím dokumentární fotky od Jarči wink

 

 

8. schůzka - 14. LISTOPADU 2018 - KOLÍČKOVÁ PŘEDEHRA

Sešli jsme se v počtu hojném, přibyl nám zase na chvíli Ondra a účastnil se opět i Matoušek. Počasí bylo již trochu chladnější, ale objednávka na slunce zase klapla smiley. Dnes nás čekala příprava barevných kolíčků, pro zahřátí jsme s naším pracovištěm putovali na louku za sluncem. V průběhu barvení probíhala zahřívačka fotbalová a po dobarvení ještě většina stihla minivýpravu k remízku. Závěrečné chvíle řádění na zahradě proběhly již téměř za tmy, ale nikdo se neztratil a všichni se úspěšně rozešli k rodinným krbům...

PS: A co ty kolíčky, říkáte si? Tak s těmi budeme pokračovat na přespávačce a uvidíte je pak ve finální podobě na vánočním stromku v Novosedlech wink.

 

 

9. schůzka - 21. LISTOPADU 2018 - BORKA

Dnes byla nevlídná středa, ale ani jemný déšť a chladno nám nezabránily v uskutečnění výpravy za tajemstvím borky nebo-li kůry stromové a keřové. Při nezbytné svačince v přístřešku na cyklostezce (který teda moc suchý nebyl) jsme si popovídali o kůře a jejím vzniku a funkci, o dubu korkovém, skořici a tak podobně. Akci s obtiskováním kůry různých dřevin na papír pomocí voskovek bohužel trochu zmařilo právě vlhké počasí, to si budeme muset ještě někdy zkusit znovu - ale celkem to byla legrace, jak uvidíte na fotkách. Cestou k lesu jsme se zaobírali sběrem šišek určených pro Verču J.,  zopakovali jsme si počítání letokruhů a ještě za zbytků denního světla si zahráli modifikovanou hru na slepou bábu. Děti poznávaly po hmatu o jaký strom či keř se jedná a myslím, že to všechny dost bavilo. Naštěstí si nikdo o větev nic nevypíchnul a nakonec se stihla ještě i rychlá schovka. A pak už, hurááá domů do sucha!

 

10. schůzka - 30. LISTOPADU - 1. PROSINCE 2018 - ADVENTNÍ PŘESPÁVAČKA

A je to tu - natěšené děti se mnou odjely po 15. hodině autobusem na Jednoty, zatímco Jarča zajistila týlové zabezpečení a odvezla všechny batohy. Kubu dovezl taťka a spolu s ním také bednu perníku - mňam, děkujemesmileyA nyní telegraficky, neb fotky hovoří za vše - zúčastnilo se celkem 12 dětí, i když ne všichni zažili vše (někdo později přijel, někdo dříve odjel).

Divoká hra venku a pak i v domě - Jarčin dům to naštěstí opět přežil (a my taky, i když jsme pak chvíli trochu hůř slyšelycheeky, foto není, přítomný paparazzi nebyl dosti pohotový).

Následovalo velké vaření - kluci se ukázali jako velmi výkonní kuchyňští roboti - doporučujeme rodičům využívat!

Ale i holky přiložily postupně ruku k dílu a tak se nám naše naplánovaná dýňová polévka brzy zhmotnila do dvou pěkných hrnců - mňam.

 

A protože nejen potravou živ je člověk, nemohlo chybět ani umělecké vyžití - naše barevné kolíčky se dočkaly své slávy a postupně z nich vznikly krásné ozdoby (teď je můžete obdivovat na stromku u kapličky), také kartón dostal nový, doslova hvězdný, život.

 

Na bojovku do tmy a zimy je potřeba něco s sebou na zub, připravili jsme si proto společnými silami osvědčené šátečky s povidly, tvarohem a zelím.

 

Některé šátečky se na nás trochu šklebily, ale my jsme se vesele smáli, když jsme je pak pojídalismiley

 

Ani letos nemohla na adventní přespávačce chybět hudba, nicméně taková idylka jako vloni to nebyla - že by větším počtem dětí, nebo snad čím starší, tím divočejší? No, zpěv, běhání, skákání a řev, to moc nejde dohromady. Ale u stromečku to v neděli večer nakonec zapěli moc pěkněyes.

 

Navštívila nás naše spřízněná duše Verča J. a přivezla nám na chvíli Ondru. Díky ní nám pěkně uběhla doba, než Jarča připravila noční výpravu. Hra na "elektriku" byla bezvadná! 

 

Po osmé hodině se pak děti konečně dočkaly vytoužené noční bojovky. Byla krásná, i přes menší organizační zádrhel v podobě ustrašených sousedů. Děti plnily drobné úkoly, hledaly cestu za světýlky, nalezly poklad a nakonec všichni úspěšně vypluli na řeku. Věříme, že si to všichni užili tak, jako my - konala se opět romantika veliká, završená také čarováním Paní Zimy, což vidíte níže...

 

 

Usínání se nekonalo hned tak brzy, všichni jsme byli příliš rozjaření silnými zážitky. Nakonec ale i ti nejvytrvalejší řvouni utichli, aby načerpali sil na ranní sněžné dovádění... Ach ta naše naivita -  Jarča, o půlnoci: "Tak já dám budíka pro jistotu tak lehce před devátou, jo?" Jasně, tušíte správně, budíček jsme měli mnohem, mnohem dřívesurprise - venku bylo přeci tolik práce!