DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

listopad 2017

7. schůzka - 1. listopadu 2017 - HALLOWEEN

Dnes se nám sešlo devět dětí a vydali jsme se na malou výpravu za podzimním pokladem. Počasí nám stále přeje, přesto, že včera pršelo, dnes byl opět krásný i když chladný den. Děti si zopakovaly práci s mapou a na plánku brzy našly cíl naší dnešní cesty. Oranžový poklad v remízku na kopečku pak byl snadno odhalen a hned jsme se vrhli na jeho zpracování. Jarča nám u toho povykládala o historii svátku Halloween, který původně pochází z Irska. Jak zpracování nalezeného pokladu dopadlo, vidíte níže. Po skončení naší tvůrčí činnosti se děti věnovaly volné hře - průzkum remízku, běhání, válení sudů ze svahu a podobné činnosti zabraly zbytek času a již téměř za tmy jsme pak doputovali ke škole.

 

 

8. schůzka - 8. listopadu 2017 - LISTÍ PADÁ...

Konečně pršíwink Dnes jsme mohli v praxi otestovat pravdivost tvrzení, že není špatného počasí, ale jen špatného oblečení. Některým z dnešních 7 účastníků tak trochu nateklo do bot, ale to nám radost z vycházky k lesu nezkalilo. Cestou jsme nakrmili daňky hromadou kaštanů, jež zbyla po  výrobě zvířátek. Vůbec se nás nebáli a předvedli zblízka své překrásné paroží a šedivou zimní srst. Dnešním tématem ale byly stromy a jejich listy. Proč mění na podzim barvy? Proč opadávají?  K čemu slouží, když jsou zelené a co zelenou barvu způsobuje? Jsou důležité i pro nás, pro lidi?Tak tyhle otázky jsme si pokládali a u toho nejrůznější lístečky sbírali. Kdo už mezitím odpovědi zapomněl, tak si je může oživit zde. Na spadaných listech dubu jsme nalezli množství hálek - duběnek, pocházejících pravděpodobně od žlabatky dubové.

Rychlá hra na schovku zakončila naši výpravu, neboť světla již kvapem ubývalo. A k čemu posloužily nasbírané listy? To vidíte na obrázku níže. Tvořili jsme tentokrát v tělocvičně, s pomocí prstových barev a vznikla opět krásná díla...

PS: Šotci mi bohužel dnes schovali foťák, takže více snímků v galerii nehledejte wink

 

9. schůzka - 15. listopadu 2017 - SKLENICOVÉ SVÍCNY

V dnešní slunečné i když už pěkně studené odpoledne jsme se s osmi dětmi odebrali k Růžičkům na zahradu. Na programu byla výroba vánočních svícnů ze sklenic od okurek. Nejdřív jsme to zamotali, pak jsme to postříkali a nakonec jsme to zase rozmotalilaugh. Nechápete? Koukněte se na obrázky! Svícny jsou už teď moc pěkné, ale budou ještě hezčí, až je během adventní přespávačky na Jednotách dokrášlíme - uvidíte je pak na rozsvěcení vánočního stromku v Novosedlech v neděli 3. prosince. K akcím na zahradě samozřejmě patří řádění i ohýnek. Hřejivé plamínky jsme všichni uvítali a pečená jablka nás zahřála zevnitř. A protože tma je již opravdu brzy, vyslechli jsme od dětí i pár strašidelných historek - uááásurprise Zazvonil zvonec a dnešní akci je konec...

 

 

10. schůzka - 21. listopadu 2017 - STOPAŘI

Slunečné a pozoruhodně teplé odpoledne jsme využili ke stopařské výpravě. V počtu šesti dětí a tradičního jednoho psa jsme vyrazili lesem u Farského rybníka směrem k cyklostezce vedoucí do Kolenec. Cestou jsme si pověděli, jaké pobytové známky zvířat můžeme venku nalézt - například cestičky, požerky, stopy, trus, doupata a dutiny atd. Již na louce jsme zjistili známky přítomnosti prvních zvířat - rozrytý povrch od divokých prasat a cestičky od hraboše polního. Putování okrajem lesa přineslo poznání, že i člověk zanechává bohužel někdy výrazné pobytové stopy -  dohodli jsme se, že zdejší odpadky během některé z našich akcí uklidíme wink. Na lesní cestě a na poli jsme si prohlédli liščí trus, stopy kopýtek od srnek, daňků a prasat a trus kopytníků. Malý piknik v remízku jsme využili k dalšímu povídání a pak Dominik nalezl jednu pěknou ostřejší stopu prasete, již jsme odlili do sádry (jelikož předešlý den i noc hodně pršelo, nebyly tentokrát podmínky na odlévání stop příliš dobré). Jak to probíhalo se podívejte ve fotogalerii. Děti si jako vždy taky pěkně zaběhaly a cestou zpátky jsme si užili podmanivého západu slunce, krásného pohledu na kostel a taky pomalu se plížící mlhy - rusalky jsme však nezahlédli, asi je na ně už moc zimalaugh.

PS: Malé  připomenutí - přední kopýtka, která se u srnek, daňků i prasat pěkně otiskují se nejmenují párky, nýbrž SPÁRKY. Druhé dva prsty, které se otiskují vždy u prasete (podle toho jeho stopu snadno poznáme), se jmenují PASPÁRKY. U šelem je důležité se nejdříve podívat, kolik se otisklo prstů a zda mají, či nemají drápy, popřípadě plovací blánu.